Kemoterapi kan vara en utmanande behandling – så här hanterar du några av biverkningarna

2024-10-14 | Aktuellt

Kemoterapi är ett kraftfullt cancerläkemedel – men det kan också vara en mycket utmanande behandling. Det fungerar genom att döda snabbväxande cancerceller men dödar också friska celler, så det är viktigt att veta hur du ska ta hand om din kropp under och efter behandlingen.

En del av min forskning har fokuserat på de potentiella biverkningarna av cellgifter. Dessa läkemedel kan ha olika biverkningar som varierar i svårighetsgrad från person till person. Vissa kan vara tillfälliga, andra mer långvariga.

Vanliga problem som håravfall, illamående och kräkningar, hudproblem och trötthet kan allvarligt påverka livskvaliteten för vissa patienter. Med rätt vård och stöd kan dock många biverkningar lindras.

En sak som jag har lärt mig av att träffa patienter, liksom av min forskning, är att människor som lever med cancer ofta är villiga att uthärda många biverkningar i hopp om att förlänga sin livslängd och livskvalitet.

Det är viktigt att informera patienter och deras familjer fullt ut och att ge dem rätt information.

Motion och näring är avgörande för att upprätthålla det allmänna välbefinnandet under cellgiftsbehandlingen. Studier har visat att träning kan bidra till att minska trötthet, förbättra den fysiska funktionen, förbättra livskvaliteten för cancerpatienter som genomgår behandling – och till och med hjälpa kemoterapin att fungera mer effektivt.

Baserat på ett antal studier är det ett bra råd att sikta på aktiviteter med låg till måttlig intensitet, börja med korta sessioner innan de gradvis ökar varaktigheten, och att inkludera både aeroba övningar och styrketräning.

Det är också viktigt att försöka undvika att gå ner eller upp i vikt under kemoterapin. En studie från 2016 visade att 40–80 % av cancerpatienterna kommer att uppleva undernäring någon gång under behandlingen, så att upprätthålla en bra kost är avgörande för återhämtningen. Rätt näring stöder kroppens läkningsprocesser och hjälper till att hantera biverkningar. En balanserad kost kan hjälpa till att bibehålla styrkan, förhindra muskelförlust och stödja immunförsvaret.

Hudvård

Kemoterapi kan orsaka hudrelaterade biverkningar inklusive torrhet, känslighet och ökad risk för infektioner. Korrekt hudvård är viktigt för att bibehålla komforten och förhindra komplikationer som torr eller sprucken hud.

Viktiga tips är att använda milda hypoallergena rengöringsmedel, applicera fuktkräm regelbundet och inom tre minuter efter bad, undvika mycket varmt vatten vid rengöring för att förhindra att huden torkar ut ytterligare, använda parfymfria produkter för att minska irritation och utöva god sårvård för eventuella hudskador för att undvika infektion.

Vissa kemoterapiläkemedel kan orsaka ett tillstånd som kallas hand-fotsyndrom, som inkluderar rodnad, svullnad, stickningar och sprickbildning i huden på händer och fötter. Ibland måste läkemedelsdosen minskas, eller till och med stoppas helt.

Det finns nu ett blodprov för att identifiera en ovanlig DNA-genförändring som kan leda till att vissa patienter upplever större effekter av toxicitet från kemoterapi. Testet hjälper till att varna läkare i förväg, så att alternativa behandlingar kan erbjudas.

Hantera biverkningar

Eftersom cellgifter påverkar celler som delar sig snabbare kan håravfall vara vanligt – men kylmössor kan hjälpa. En kylmössa, som vanligtvis bärs i cirka 15 minuter före varje kemoterapibehandling, kan begränsa mängden kemoterapiläkemedel som når hårsäckarna, vilket hjälper till att förhindra håravfall.

Andra vanliga biverkningar av kemoterapi inkluderar illamående, trötthet och perifer neuropati (nervskada).

Att ha ett nära samarbete med ditt vårdteam för att hantera dessa symtom är avgörande för att upprätthålla livskvaliteten under behandlingen.

Strategier för hantering av biverkningar inkluderar att använda de föreskrivna läkemedlen mot illamående enligt anvisningarna och att utöva god sömnhygien för att bekämpa trötthet.

Det är viktigt att fokusera på det långsiktiga målet med behandlingen. Vissa läkemedel kan ha unika biverkningar och det är förståeligt att människor blir rädda när de läser dessa. Men även om alla läkemedel har biverkningar, är de flesta hanterbara.

Till exempel är en av de största tidigare riskerna med kemoterapi ett lågt antal vita blodkroppar, vilket kan öka risken för att utveckla infektioner. Men det finns nu läkemedel som ges efter behandlingen och som stimulerar produktionen av vita blodkroppar, så tack och lov är denna biverkning mindre vanlig. De senaste immunterapierna kan också ha biverkningar, men dessa är vanligtvis hanterbara med steroider eller avbrott i behandlingen.

Vård efter cellgiftsbehandling

Efter avslutad kemoterapi är det avgörande att återuppbygga sin styrka både fysiskt och mentalt. Den känslomässiga effekten av cancerbehandling kan vara betydande, och det är viktigt att erkänna känslor av sorg, osäkerhet eller ilska som normala delar av återhämtningsprocessen. Det finns stödgrupper och rådgivning tillgängliga för att hjälpa till att hantera eventuella känslomässiga utmaningar.

Vissa patienter har haft nytta av att utöva “mindfulness” eller avslappningstekniker för att hantera stress och ångest. Det är dock viktigt att vara medveten om tecken på depression eller ångest och söka professionell hjälp om det behövs.

Att ha en tydlig plan efter kemoterapin är vanligtvis till stor hjälp för återhämtningen.

För många människor kan det vara en utmaning att återgå till normala rutiner. Om möjligt, återgå till arbetet eller dagliga aktiviteter gradvis, ställ realistiska förväntningar för att ge tid för fullständig återhämtning. Kommunicera öppet med arbetsgivare eller familj om dina behov.

Återhämtning efter kemoterapi kräver tålamod och självmedkänsla. Varje persons upplevelse är unik, och det är viktigt att ha ett nära samarbete med ditt vårdteam för att utveckla en personlig vårdplan efter kemoterapin som tar hänsyn till specifika behov och problem.

Och kom ihåg: alla bör genomgå rekommenderade tester och screeningar, oavsett om de genomgår cancerbehandling eller inte

Artikeln är skriven av Justin Stebbing, professor i cancer och onkologi samt ordförande i Alivias internationella medicinska råd.

Alivias medicinska råd

Alivias internationella medicinska råd består av framstående experter inom onkologi som finns tillgängliga för råd och stöttning för ansvariga läkare i Sverige när det gäller särskilt sällsynta eller komplexa cancerfall.