Varför yoghurt kan minska risken för tarmcancer om du äter det regelbundet ett par gånger i veckan

2025-04-07 | Aktuellt

Efter imponerande forskningsresultat som visar att ett glas mjölk är bra för att minska cancerrisken¹, visar en ny studie på de potentiella fördelarna med yoghurt för att minska risken för vissa typer av cancer² – särskilt tjocktarmscancer.

Sammanfattning

Under de senaste åren har tjocktarmscancer ökat bland personer under 55 år. Nyligen publicerad data tyder på att regelbunden konsumtion av yoghurt minskar förekomsten av denna typ av cancer. I synnerhet gäller det cancer i den högra delen av tjocktarmen, som är en mer aggressiv form än de cancerformer som drabbar den västra delen. Detta kan vara viktig information för dem som vill vidta åtgärder för att förebygga cancer.

Nedan kan du läsa mer om varför yoghurt kan förebygga tjocktarmscancer skrivet av Justin Stebbing. Han är onkolog och professor vid Angela Ruskin University i Cambridge och medlem med i Alivias internationella medicinska råd.

Antalet nya fall av kolorektal cancer bland personer under 55 år har fördubblats globalt de senaste åren, och diagnoserna har ökat med nästan 20%³. Som onkolog har många frågat mig hur deras risker kan minskas.

De nya rönen tyder på att regelbunden yoghurtkonsumtion kan ha en skyddande effekt mot vissa aggressiva former av tjocktarmscancer genom att modifiera tarmmikrobiomet, de naturliga bakterier som lever i tarmen.

Nyttiga tarmbakterier bidrar till ett starkt immunsystem

Tarmmikrobiomet spelar en avgörande roll för den allmänna hälsan och påverkar matsmältningen, immunförsvaret och till och med cancerrisken.

Tarmbakterierna kan leva inne i själva cancern, och i allmänhet anses en sund balans mellan dessa bakterier vara avgörande för att upprätthålla ett starkt immunsystem och förebygga inflammation, vilket kan bidra till cancerutveckling.

Yoghurt innehåller levande kulturer av nyttiga bakterier, t.ex. lactobacillus bulgaricus och streptococcus thermophilus, som kan bidra till att upprätthålla denna balans.

Regelbunden yoghurtkonsumtion kan förbättra tarmfloran

Studien visade att intag av två eller fler portioner yoghurt per vecka var förknippat med en lägre risk för en viss typ av aggressiv tjocktarmscancer, som uppträder på höger sida av tjocktarmen och är förknippad med sämre överlevnad jämfört med cancer på vänster sida.

I studien analyserades data från över 150 000 deltagare som följts under flera decennier, vilket tyder på att långvarig yoghurtkonsumtion kan förändra tarmfloran på ett sätt som skyddar mot vissa cancerformer.

Forskarna frågade deltagarna vartannat år om deras yoghurtintag och mätte mängden Bifidobacterium (en typ av bakterie som finns i yoghurt) i tumörvävnaden hos 3079 personer i urvalet som diagnostiserats med tjocktarmscancer.

Studien visar på minskad risk av aggresiv cancer

Även om yoghurt inte direkt minskade risken för alla typer av tjocktarmscancer, hade de som åt två eller fler portioner yoghurt per vecka en lägre risk att utveckla “Bifidobacterium-positiv proximal tjocktarmscancer”, en typ av tjocktarmscancer som uppträder på höger sida av tjocktarmen och har en av de lägsta överlevnadsnivåerna. Detta nya arbete validerar och bygger vidare på tidigare studier som visat liknande resultat.

Flera mekanismer har föreslagits för att förklara hur yoghurt kan minska cancerrisken. En viktig mekanism är moduleringen av tarmmikrobiomet.

Yoghurtens probiotika kan förbättra mångfalden och balansen av tarmbakterier, vilket potentiellt kan minska inflammation och nivåerna av cancerframkallande kemikalier (carcinogener).

Dessutom kan yoghurt ha antiinflammatoriska effekter på cellerna i tjocktarmen, den så kallade slemhinnan, vilket kan bidra till att förhindra utvecklingen av cancer. Förbättrad barriärfunktion i tarmen är en annan potentiell mekanism, eftersom yoghurt kan minska tarmens permeabilitet, som är kopplad till ökad cancerrisk.

tarmflora

Välj klokt för att gynnas av alla hälsofördelar

Utöver dess potentiella cancerhämmande effekter har yoghurt flera andra hälsofördelar. Precis som mjölk är den rik på kalcium, vilket främjar bentätheten och kan minska risken för benskörhet.

Regelbunden yoghurtkonsumtion har också förknippats med lägre blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vissa studier tyder på att yoghurtkonsumtion även kan bidra till att förebygga typ 2-diabetes och andra sjukdomar.

Men när du införlivar yoghurt i din kost är det viktigt att välja klokt. Välj vanlig yoghurt utan smaksättning för att undvika tillsatt socker, som kan motverka hälsofördelarna – till exempel genom att orsaka viktökning, vilket är en riskfaktor för fetma och cancer.

Mängden nyttiga bakterier varierar

Olika fermenteringsprocesser kan resultera i varierande nivåer av nyttiga bakterier, så leta efter yoghurt med levande kulturer. Vanlig, osötad grekisk yoghurt innehåller i allmänhet mer protein och mindre socker, medan yoghurt med full fetthalt ofta innehåller färre bearbetade ingredienser än varianter med låg fetthalt eller fettfria varianter.

Yoghurt innehåller alla nio essentiella aminosyror, och förutom att förbättra tarmhälsan innehåller en portion vanlig grekisk yoghurt 15 till 20 gram protein.

Tarmcancer – tredje vanligaste cancerformen

Det inträffar nästan 45 000 fall av tarmcancer varje år i Storbritannien, vilket gör det till landets fjärde vanligaste cancerform och den tredje vanligaste i världen – men många av dessa kan förebyggas.

Enligt uppgifter från Cancer Research UK kan 54% av alla fall av tarmcancer förebyggas genom en hälsosammare livsstil. Rökning, brist på motion, alkohol, intag av processat kött och dålig kost är alla viktiga faktorer för utvecklingen av tarmcancer.

De nya rönen tyder på att yoghurt, särskilt när den intas regelbundet, kan spela en roll för att minska risken för vissa aggressiva former av tjocktarmscancer. Även om det krävs mer forskning för att helt förstå dessa effekter, kan det vara ett bra val för den allmänna hälsan att inkludera yoghurt i en balanserad kost.

En hälsosam livsstil är avgörande

Men som med alla kostrekommendationer är det viktigt att ta hänsyn till det bredare sammanhanget med en hälsosam livsstil, inklusive en varierad kost rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, tillsammans med regelbunden fysisk aktivitet. Även om yoghurt inte är någon mirakelkur mot cancer är det ett näringsrikt livsmedel som kan bidra till en hälsosam kost och potentiellt ha en skyddande effekt mot vissa cancerformer.

Forskningen fortsätter att avslöja de komplexa sambanden mellan kost, tarmhälsa och cancerrisk, och att införliva yoghurt i din dagliga rutin kan vara ett enkelt men välgörande steg mot ett hälsosammare liv.

Källor

¹ Kostomfattande analyser av risken för kolorektal cancer: prospektiv studie av 12.251 incidenter bland 542.778 kvinnor i Storbritannien

https://www.nature.com/articles/s41467-024-55219-5

² Långvarigt yoghurtintag och förekomst av kolorektal cancer subklassificerat efter förekomst av Bifidobacterium i tumören
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2025.2452237

³ Tidigt debuterande kolorektal cancer hos unga individer – Mol Oncol 2019 feb;13(2):109-131. doi: 10.1002/1878-0261.12417

Alivias medicinska råd

Alivias internationella medicinska råd består av framstående experter inom onkologi som finns tillgängliga för råd och stöttning för ansvariga läkare i Sverige när det gäller särskilt sällsynta eller komplexa cancerfall.